Goed advies voor stijlvolle zonwering


Ben je op zoek naar een stijlvolle zonwering met een lange levensduur? Dan zijn Louvers dé oplossing! Maar wat zijn de mogelijkheden en hoe houd je ze schoon? We gingen in gesprek met expert Misja van Esch van Sunshield. 

Spreek de expert Online adviesgesprekken

Louvers?
Louvers zijn horizontale lamellen gebruikt voor zonwering of shutters. Op zijn Amerikaans schrijf je louvers, in het Brits Engels is het louvres. Wij gebruiken de schrijfwijze 'louver' om verwarring te voorkomen met het Louvre museum. Als men belangstelling heeft voor lamellen dan kan men kiezen uit tientallen louver typen.

Zoveel verschillende louver typen?
Ja, inderdaad. De eerste keuze is die tussen hout of aluminium. Het antwoord op deze vraag hangt nauw samen met de vraag: welke uitstraling wil je de woning geven? Rustiek en landelijk, of strak en modern?

Bij hout heb je weer de keuze behandelen of niet behandelen. Onbehandeld hout vergrijst over een periode van 3 tot 4 jaar. Dit is een natuurlijk proces als gevolg van weersinvloeden en UV straling. Het voordeel van onbehandeld hout is dat het minder onderhoud vraagt.

Kies je voor het behandelen van hout, met een beits of een lak, dan moet je dat elke drie jaar herhalen. Het voordeel is dat je meer invloed hebt op het uiterlijk van de lamellen.

Zonwering Louver Sunshield REALISEER JE DROOMHUIS

En aluminium?
Bij aluminium heb je de keuze tussen poeder coaten en anodiseren. Coaten kan in elke gewenste RAL kleur. Anodiseren kan naturel, dan behoudt het aluminium zijn kenmerkende uiterlijk. Maar ook bij anodiseren kun je uit een aantal kleuren kiezen. Het ziet er echt heel mooi en exclusief uit. Het grote voordeel van aluminium is dat het vrijwel geen onderhoud nodig heeft. Je houdt het schoon met een sopje, net als je auto.

Stel ik kies voor aluminium. Wat valt er dan verder nog te kiezen?
Dan heb je nog minimaal twee keuzes. Allereest de vorm. De voorkant van een aluminium louver is bol of vlak. Vooral bij façades gaat de voorkeur vaak uit naar vlakke lamellen.

Bij zowel hout als aluminium moet je vervolgens kiezen voor een bepaalde lamelbreedte. De populaire 96-E en de 150-E louver hebben een vergelijkbare vlakke vorm. Het verschil zit hem in de breedte van 96 versus 150 mm. De breedte van de lamel bepaalt de doorkijk tussen de lamellen. Die zijn in dit voorbeeld 90 en 140 mm.

Zonwering Louver Sunshield REALISEER JE DROOMHUIS

Dan kan ik toch beter voor de bredere 150-E kiezen?
Dat hangt ook af van hoe groot het raam is en waar de kozijnen zitten. Een brede lamel voor een klein of middelgroot raam komt vaak niet tot zijn recht. Een smallere louver is dan vaak mooier. Dat is een kwestie van proporties. Juist bij dit soort beslissingen is het leuk om mee te denken met de klant. Met een artist's impression van de woning of, nog beter, met een bouwtekening kan ik de klant al goed adviseren.

Hoe zit het met de mogelijkheden van houten en aluminium louvers?
Aluminium heeft een grote stijfheid dan hout. Aluminium profielen hebben een dikte van maar 1,5 tot 2 mm. Houten lamellen zijn al snel 10 keer zo dik. Om deze reden wordt hout vooral toegepast bij façades, dus aan de gevel. Bij andere toepassingen, zoals daklichten, is aluminium de betere optie. Ook als er hoge eisen worden gesteld, bijvoorbeeld aan verduistering bij daglicht, kies dan voor aluminium.

Volop keuze dus?
Precies. Wensen en woningen zijn elke keer anders. Elk project is uniek. Ik vertel geïnteresseerden dan ook graag meer over de mogelijkheden voor hun droomhuis. Het liefst in een persoonlijk gesprek.

Zonwering Louver Sunshield REALISEER JE DROOMHUIS
Zonwering Louver Sunshield REALISEER JE DROOMHUIS
Zonwering Louver Sunshield REALISEER JE DROOMHUIS
Zonwering Louver Sunshield REALISEER JE DROOMHUIS
Zonwering Louver Sunshield REALISEER JE DROOMHUIS