Hoe onderhoud je je dakgoot?


Regen die op het dak van jouw woning valt, wordt opgevangen door dakgoten en vervolgens afgevoerd via de hemelwaterafvoer. Om ervoor te zorgen dat dit proces niet verstoord wordt, is het belangrijk om jouw dakgoten regelmatig te onderhouden. Helaas wordt dit maar weinig gedaan. Dit komt vooral doordat veel mensen niet weten hoe zij hun dakgoot onderhouden. Geldt dit ook voor jou? Lees dan vooral verder. Wij vertellen je hier namelijk alles over dakgoot onderhoud.
 

dakgoot bladeren realiseer je droomhuis

Verwijder rommel uit de goot
In jouw dakgoten kan allerlei rommel terechtkomen. Deze rommel kan zich ophopen bij de opening van de regenpijp, waardoor het water mogelijk minder goed of zelfs helemaal niet meer afgevoerd wordt. Hierdoor kan jouw dakgoot overstromen. Dit is niet wenselijk, want hierdoor kan schade ontstaan. Reden genoeg om minimaal één keer per jaar rommel uit de dakgoot te verwijderen.
Rommel uit de dakgoot verwijderen is iets wat je vrij makkelijk zelf kunt doen. Je hebt hier eigenlijk alleen een ladder, emmer en handschoenen voor nodig. Zet de ladder tegen de dakgoot, klim omhoog en kijk of er rommel in de goot zit. Is dit het geval? Pak dit er dan zoveel mogelijk uit en gooi het in de emmer. Op deze manier werk je stukje bij beetje de hele dakgoot af.

Controleer gootbeugels
Veel dakgoten worden met behulp van beugels aan de muur van een woning bevestigd. Deze beugels worden ook wel gootbeugels genoemd. Doordat deze beugels vaak van metaal zijn, kunnen ze na verloop van tijd gaan roesten. Vandaar dat het belangrijk is om hier ook naar te kijken als je jouw dakgoot gaat onderhouden. Als je ziet dat één of meerdere beugels verroest zijn, ga je er met een staalborstel overheen en verf je ze met metaalverf. Als beugels behoorlijk aangetast zijn, doe je er goed aan ze te vervangen.

 

dakgoot realiseer je droomhuis

Inspecteer de soldeernaden
Heb je een zinken dakgoot? Dan bestaat jouw goot niet uit één stuk. De verschillende delen zijn aan elkaar gesoldeerd, waardoor er naden ontstaan. Deze naden zijn vaak de zwakke plekken van zinken goten. Is jouw dakgoot lek? Inspecteer dan altijd eerst de naden. Grote kans dat je de bron van het lek dan snel gevonden hebt. Een kunststof goot kan tot 13,5 meter uit één stuk gehaald worden, waardoor er eigenlijk nooit naden aanwezig zijn.

Repareer een lekkage
Hemelwater hoort een dakgoot alleen te verlaten via de daarvoor bestemde openingen. Als het water op een andere plek uit de goot stroomt, is hij waarschijnlijk lek. In dat geval is het verstandig om direct in actie te komen. Een lekkende dakgoot kan namelijk behoorlijk wat schade aanrichten. Zo kan het water bijvoorbeeld via de muur naar binnen stromen. Wil je dat jouw dakgoot goed en snel gerepareerd wordt? Dan kun je het beste contact opnemen met een loodgieter.