Kies je keuken verstandig!


Nederland telt miljoenen huishoudens en in elk huishouden wordt gekookt. De keuken is dus een belangrijk onderdeel van een woning en wordt regelmatig gerenoveerd of geheel vervangen door een nieuwe. Daarvoor kun je terecht bij honderden, misschien wel duizenden keukenzaken. Helaas bieden die niet allemaal dezelfde kwaliteit en service. Daarom is het goed om geen overhaaste beslissingen te nemen en je nieuwe keuken op een verstandige manier te kiezen. Let daarbij niet alleen op trends, maar ook op je eigen smaak en de adviezen van een goede keukenadviseur.

#1 Volg je eigen smaak.
Trends komen en gaan. Het is natuurlijk verleidelijk om mee te varen op een hype, maar vergeet niet dat een nieuwe keuken geen alledaagse aanschaf is. Je kiest een keuken om er jarenlang van te kunnen genieten en daarbij kun je het beste vertrouwen op je eigen gevoel. Dat geldt niet alleen voor de vorm en het model van de keuken, maar ook voor de stijl en de kleur. Hoewel er tal van mogelijkheden zijn in keukenland, zien we dat vooral landelijke keukens bij jong en oud erg in de smaak blijven vallen. Maar ook eilandkeukens worden steeds populairder, vanwege hun moderne look en ruimtelijke design.

#2 De intieme sfeer van landelijke keukens
Waarom kiezen zoveel mensen voor een landelijke of klassieke keuken? Dat is natuurlijk geen toeval. Een landelijk design heeft vaak een gezellige, warme uitstraling. Er wordt bijvoorbeeld veel gewerkt met hout en steen in allerlei mooie kleurnuances. Toch is dit type keuken prima te combineren met de modernste keukenapparatuur, wat wel zo praktisch is. Want iedereen houdt nu eenmaal van een gezellige sfeer én comfort in huis. Bovendien past een landelijke keuken bij heel veel woonstijlen, dus als je je interieur een keer verandert, kun je je keuken gewoon laten zoals hij is.

Keuken inspiratie REALISEERJEDROOMHUIS

#3 De vrijheid van een eilandkeuken
Ooit was het een exclusieve luxe: een open keuken met eiland of kookeiland. Maar inmiddels is deze droomkeuken voor veel mensen binnen handbereik gekomen. Niet zo vreemd, want je kunt naar hartenlust variëren in kleuren en materialen. En in vrijwel elke stijl, van modern of klassiek tot  industrieel of greeploos. Voorwaarde is wel dat je in je huis een beetje de ruimte hebt, want de afmetingen van een kookeiland zijn meestal niet erg compact. Dat komt doordat je (anders dan bij een standaardkeuken) om het hele eilandgedeelte heen moet kunnen lopen.

Daarnaast is het de vraag welke functies je allemaal in het eiland wilt hebben. Wil je alleen kunnen koken en de andere keukenfuncties wegwerken in bijvoorbeeld een vaste kastenwand? Dan heb je in elk geval een aansluiting voor gas of elektra plus een afzuiging nodig. Ga je ook de spoelbak met kraan in het eilandgedeelte integreren, dan moet er op die plek bovendien een waterleiding en een afvoer zijn. En als dat allemaal nog niet aanwezig is, moet het worden aangelegd. Wie dat teveel gedoe vindt, kan ook besluiten om van het kookeiland alleen een eeteiland te maken en de eigenlijke keuken gewoon tegen de wand te plaatsen waar al leidingen liggen. Dat scheelt in de aansluitkosten, terwijl je toch een fraai eilandeffect hebt.

#4 De keuken die bij je past
Van ontbijt tot borrelhap: je staat misschien wel een paar uur per dag in de keuken. En dan wil je je daar elke seconde volkomen thuis voelen. Een goede keukenadviseur houdt hier altijd rekening mee. Hij zal zeker met verrassende suggesties komen, maar uiteindelijk draait het om jouw wensen. Als je meerdere keukenzaken bezoekt, let er dan op dat de adviseur niet alleen naar zichzelf luistert, maar vooral naar jou!