Verbouwen, afval en milieu


Wil je je huis verbouwen? Dan zijn er een paar zaken waar je op moet letten. Heb je bijvoorbeeld al gedacht aan de grote hoeveelheid afval? Hoe voer je dat af? En natuurlijk zijn er in 2023 ook wel wensen en eisen rondom de milieuvriendelijkheid van je woning.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Wanneer je je huis gaat verbouwen, is de voorbereiding al het halve werk. Met een goede voorbereiding weet je precies wat er mogelijk is en wat niet. Ook heb je een beter overzicht van de werkzaamheden en heb je de aandachtspunten voor een verbouwing beter in beeld. Het begint met een wensenlijstje: wat wil je precies verbouwen? Wil je ook iets aanbouwen? Hoe wordt de afwerking?
Vaak kom je er in deze fase al achter of je bepaalde vergunningen nodig hebt. Wacht niet te lang met controleren of je een vergunning nodig hebt, want wanneer je er eentje aan moet vragen, kan de gemeente soms best even op zich laten wachten, wat de bouw behoorlijk kan vertragen.

Denk aan de hoeveelheid afval
Bij elke verbouwing komt een enorme berg afval vrij. Vaak blijk je toch meer spullen te hebben dan je denkt, en het oude bouwmateriaal moet natuurlijk afgevoerd worden. Je kunt al dat afval in een ton stoppen en meerdere keren met je auto naar de milieustraat rijden voor grond afvoeren, maar dat is niet erg effectief.

Een betere optie is een kleine container huren. Een dergelijke bouwbak of afvalcontainer kun je vaak gewoon op je eigen terrein neerzetten, waardoor je geen vergunning nodig hebt om de bak te plaatsen. Extra fijn is dat de verhuurder de bak ook weer ophaalt en leegt. Daardoor heb je dus zelf geen omkijken naar het afvoeren van je afval. Tip: kies liever een iets te grote bak dan een te kleine bak. Op die manier voorkom je dat je twee keer een bak moet huren. Op die manier bespaar je uiteindelijk op extra, onvoorziene kosten.

Aandacht voor het milieu
Tegenwoordig is aandacht voor het milieu nog belangrijker. Neem bij je verbouwingsplannen ook het element ‘duurzaamheid’ of ‘energiezuinigheid’ op. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar het verbeteren van de isolatie in huis, de ventilatie in huis aanpakken of kiezen voor een aangepaste verwarming die ook op een warmtepompinstallatie past.

Deze werkzaamheden hebben een weerslag op het energielabel van je woning. Wil je in de toekomst je woning verkopen, dan moet je het energielabel kunnen overleggen. Hoe energiezuiniger je woning is, hoe beter het label. En een beter energielabel levert uiteindelijk weer geld op.