Voordelen van EPDM dakdekking


Kan je platte dak wel een onderhoudsbeurt gebruiken? Heb je pas lekkage gehad en wil je daarom je woning extra goed beschermen tegen vocht en regen. Daar is EPDM dakbedekking zeer geschikt voor. Je kunt EPDM dakbedekking ook preventief gebruiken. Ook als je geen schade hebt en je wil je woning beschermen, dan is deze bedekking ook geschikt. In dit artikel lees je alles over EPDM dakbedekking.

Wat is EPDM dakdekking?
Een EPDM dakbedekking is een veelgebruikte soort van bedekking voor platte daken. Het is een synthetische rubber gemaakt uit aardolie. De naam EPDMis een afkorting voor Ethyleen, Propyleen, Dieën en Monomeer, de grondstoffen waaruit deze kunststof dakbedekking bestaat. 

De moderne EPDM stroken zijn gemaakt van Europese EPDM en deze rubber stroken bevatten geen talk. Daarom heb je geen primer of schuurspons nodig voor deze dakbedekking. Je kunt deze stroken dus rechtstreeks op het dak aanbrengen of op een andere ondergrond verwerken. In een EPDM pakket vind je alle materialen die je nodig hebt.

De 5 voordelen van EPDM dakbedekking
Dit zijn de vijf belangrijkste voordelen om gebruik te maken van deze EPDM dakbedekking:

  1. Het materiaal is licht van gewicht. Dat maakt het makkelijk aan te brengen en te tillen. Doordat het een dunne laag is, is het materiaal ook heel flexibel.
  2. EPDM gaat tot wel 50 jaar mee en is daarom een duurzaam systeem. Vooral als de dakbedekking wordt voorzien van een goenedaksysteem.
  3. Het is makkelijk aan te brengen. Je hoeft de lagen niet te schuren of te primen, want de lagen bevatten geen talk. Dat scheelt tijd en je kunt gelijk aan de slag.
  4. Het is Europees gecertificeerd. Door dit keurmerk weet je zeker dat je de beste kwaliteit in huis haalt.
  5. Het is geschikt voor doe-het-zelvers. Omdat de materialen in één pakket verkrijgbaar zijn en de rollen licht zijn, zijn de spullen makkelijk te verplaatsen en aan te brengen.

Hoe breng je het aan?
Het beste is om de rollen eerst op maat te knippen. Daarna breng je de kit en lijm aan op de strook en je begint een klein strookje vast te maken op het dak. Je haalt het lucht weg met de lijmroller en checkt vervolgens of de strook goed vast zit. Dit herhaal je met alle andere stroken. Daarna laat je de lijm een paar uur drogen. Werk de naden weg met daktrimmen. Dit zorgt ervoor dat de rollen ook beter vast blijven zitten.