Zo bespaar je energie


Zuiniger met energie omgaan loont vandaag de dag meer dan ooit. Steeds meer mensen zijn dan ook bezig met het isoleren van hun woning. Omdat er veel mogelijk is op het gebied van isolatie, lees je in dit artikel meer over voorzetramen.
Vaak worden voorzetramen van kunststof gemaakt. De kunststoffen plexiglas en polycarbonaat zijn bijvoorbeeld met het blote oog bijna niet van glas te onderscheiden, slagvaster dan glas, en blijven zelfs met minimaal onderhoud lang mooi.

ramen realiseer je droomhuis

Wat zijn voorzetramen?
Een voorzetraam is een extra raam dat je aan de binnen- of buitenzijde van een bestaand raam plaatst. Het extra raam zorgt tevens voor stilstaande lucht, wat net zoals bij dubbelglas extra isolerend werkt. Je woning verliest dus minder warmte, en wordt ook beter geïsoleerd tegen geluid.

Voorzetramen vs. dubbelglas
Voorzetramen hebben een aantal voordelen ten opzichte van dubbelglas. Een voorzetraam zelf maken is namelijk heel simpel. Daarnaast zijn voorzetramen een budgetvriendelijkere optie voor het isoleren van je woning dan het laten plaatsen van dubbelglas.

Een oud huis of monumentaal pand isoleren met voorzetramen
Soms is het simpelweg niet mogelijk of toegestaan om dubbelglas te laten plaatsen, zoals bij glas-in-loodramen, een oud huis of bij monumentale panden dit vaak het geval is. Dan is zelf een voorzetraam maken een gunstige oplossing om voor een betere isolatie te zorgen.

Hoe effectief zijn voorzetramen?
Je weet nu dat een voorzetraam isolerend werkt. Maar hoe effectief is een voorzetraam eigenlijk? Het is een beetje technisch, maar het zit zo.
De isolatiewaarde van een bepaald materiaal wordt aangeduid met een constante waarde: de warmtegeleidingscoëfficiënt. Hoe lager de warmtegeleidingscoëfficiënt, hoe beter. De warmtegeleidingscoëfficiënt van enkelglas is bijvoorbeeld 0,80 W/(K*m). Vrij hoog vergeleken met kunststoffen. Zo heeft plexiglas heeft een waarde van 0,19 W/(K*m). Polycarbonaat doet het bijna net zo goed als plexiglas met 0,20 W/(K*m).

Zelf een voorzetraam maken?
Er zijn verschillende manieren waarop je een voorzetraam zelf kunt maken. Zo kun je een voorzetraam zowel aan de binnenkant of aan de buitenkant van je raam plaatsen. De twee meest gangbare montagemethoden zijn vervolgens de vaste montage of de montage met knevels.

Montage met knevels
Bij de montagemethode met knevels monteer je het voorzetraam met knevels en isolatieband op het kozijn. De knevels kunnen draaien, waardoor je het voorzetraam er ook heel makkelijk weer af kunt halen voor bijvoorbeeld het schoonmaken van of onderhoud aan het bestaande raam. Vervolgens plaats je het voorzetraam gewoon weer terug en draai je ‘m weer vast met de knevels.

Montage met schroeven
Als het bouwtechnisch niet mogelijk is om voor de montage met knevels te kiezen, kun je altijd zelf een voorzetraam monteren met schroeven. Hierbij schroef je het voorzetraam met schroeven en isolatieband vast op het kozijn. Hierdoor is het voorzetraam niet zo eenvoudig te verwijderen als bij de montagemethode met knevels.

Voorbeelden van voorzetramen
In de voorbeelden hieronder zie je hoe voorzetramen er in de praktijk uit zien.

voorzetraam realiseer je droomhuis
voorzetraam plexiglas realiseer je droomhuis
voorzetraam realiseer je droomhuis